David Warringa, geboren in 1994 in Zutphen, is filmmaker. Zijn nieuwe project Mama's As is een komisch-dramatische roadmovie waarin een boze puber een helse rit met zijn tirannieke stiefvader moet doorstaan om zijn overleden moeder te eren.
"Naast dat ik films maak omdat ik dat zelf erg leuk vind om te doen, hoop ik ook altijd maatschappelijk gezien een steentje bij te dragen."
Kun je iets over jezelf vertellen?
"Mijn naam is David Warringa. In 1994 werd ik geboren in Zutphen en groeide daar tot mijn twintigste op. Tijdens mijn jaren op de vrije school ontdekte ik mijn passie voor het filmvak. Ik kon me in die tijd heel erg breed creatief ontwikkelen en heb er na het behalen van mijn HAVO diploma voor gekozen om te gaan produceren. Het gaf me een kick om te zorgen dat ideeën die eerst alleen maar op papier stonden uiteindelijk een echte film werden. Na twee jaar lang zelf aan de slag te zijn geweest, ben ik begonnen aan een opleiding aan de HKU. Daar studeer ik dit jaar af."
Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak?
"Het leuke aan produceren vind ik dat ik een verbinding kan zijn tussen allemaal hardwerkende en gepassioneerde mensen. Ik vind het leuk om de juiste mensen bij elkaar te brengen om zo het beste uit een project te halen. Daarnaast vind ik het erg leuk om op de set te staan. Het filmvak is vaak hard werken, ik vind het erg belangrijk om goed te zorgen voor alle crewleden en probeer daarom altijd aanwezig te zijn op de set zodat iedereen het naar zijn zin heeft."
Kun je iets vertellen over Mama's As?
"Op
dit moment werk ik aan mijn afstudeerfilm Mama’s As, waarmee ik als
producent afstudeer aan de HKU. De film is een korte roadmovie over de
moeilijke band tussen stiefzoon en stiefvader, die op de proef wordt
gesteld wanneer zij het niet eens zijn over wat er moet gebeuren met de
as van hun onlangs overleden moeder/partner. De film is gebaseerd op de
band die ik heb ervaren met mijn eigen stiefvader tijdens mijn jeugd."
Steun Mama's As op CineCrowd!
Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?
"Naast dat ik films maak omdat ik dat zelf erg leuk vind om te doen, hoop ik ook altijd maatschappelijk gezien een steentje bij te dragen. Mijn band met mijn stiefvader is altijd vrij lastig geweest en we zijn daar nooit het gesprek over aangegaan. Er zijn veel meer kinderen in Nederland die te maken hebben met een stiefouder en niet goed weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Met deze film hoop ik zowel stiefouder als stiefkind aan te sporen tot het aangaan van dit gesprek."
Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?
"Als ik mijn jonge ik iets zou vertellen dan zou ik vertellen dat je dingen uit handen moet durven geven. Ik werk keihard en met veel plezier, maar soms werk ik eigenlijk iets te hard. Ik voel me erg prettig bij het gevoel van alles zelf onder controle hebben, maar sommige projecten zijn daar eigenlijk te groot voor."
Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?
"Naast mijn werkzaamheden als producent werk ik sinds twee jaar terug ook als geluidsman. Vorig jaar deed ik het geluid voor de HKU afstudeerdocumentaire Wognum. Deze film werd erg goed ontvangen door het publiek, won de wildcard op het NFF en werd daarna verkocht aan de NPO. Nog steeds word de film regelmatig vertoond. Ik denk dat het losmaken van een oprechte emotie bij je publiek het grootste compliment is dat je kunt ontvangen als filmmaker."
Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?
"Over het algemeen vind ik de Nederlandse filmwereld erg braaf. Ik denk dat makers meer mogen experimenteren en proberen. In Mama’s As zijn we van plan een vrij extreme stijl aan te nemen. Dat is natuurlijk erg spannend, omdat je niet weet of het goed uitpakt. Toch gaan we het gewoon doen."
Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?
"Zelf draai ik mijn film in Zuid-Spanje. Ik vind het heel interessant om dit te doen zodat de kijker kennis kan maken met een andere cultuur. Maar ook binnen Nederland hebben we natuurlijk grote verscheidenheid aan gewoonten, dialecten en mensen. Ik denk dat het heel interessant kan zijn om films te maken die zich afspelen in deze regio’s om zo de diversiteit van ons land te kunnen laten zien."
CineSud x CineCrowd
CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.