Wil je werken aan je idee en plan voor een korte documentaire, je cinematografische visie en signatuur (verder) ontwikkelen en je netwerk uitbreiden? Doe dan mee aan onze vijfdaagse residentie DOCvillage tijdens DOCDAYS Sittard!
DOCvillage 2024
DOCvillage is een intensieve residentie van 5 dagen, ontworpen om documentairemakers te stimuleren door hun vaardigheden te verbeteren, hun projectideeën te verfijnen en het community gevoel te creëren. Door middel van interactieve (groep)sessies, praktische oefeningen en individuele coaching krijgen deelnemers de tools en het vertrouwen om hun documentaire ideeën en -visies tot leven te brengen.
Deze residentie is ideaal voor documentairemakers in verschillende stadia van ontwikkeling, van een beginnend concept tot het werken aan een project dat reeds in ontwikkeling is. Deelnemers moeten reeds minimaal één korte documentaire hebben vervaardigd, een sterke interesse hebben in non-fictie storytelling en bereid zijn om individueel en in groepsverband aan hun makers-skills te werken.
Programma
De residentie vindt plaats tussen 1 en 5 oktober in Sittard en bestaat onder meer uit coachingsessies, workshops, masterclasses en de DOC Industry Day tijdens DOCDAYS 2024. Het complete programma volgt in de week van 17 juni.
De coaches voor deze eerste editie van DOCvillage zijn Gouden Kalf-winnaars John Appel en Astrid Bussink. Lees via onderstaande bullets meer over de opzet, het programma en de leerdoelen van DOCvillage.
RESIDENTIESTRUCTUUR
Dagelijkse groepssessies: Elke dag nemen deelnemers deel aan gerichte groepssessies onder leiding van de coach.
Onderwerpen zijn onder andere:
Documentaire stijlen & Verhaaltechnieken: Ontdek verschillende documentaire-aanpakken en leer hoe je meeslepende verhalen kunt creëren.
Research strategieën: Ontwikkel effectieve research methoden voor documentaires, waaronder archiefonderzoek, hoe kun je hoofdpersonen selecteren, en hoe vind je goede locaties.
Interviewtechnieken: Perfectioneer de kunst van het voeren van inzichtelijke en boeiende documentaire-interviews.
Basisprincipes van pre-productie: Bouw een solide basis voor je documentaire door je budget, schema en logistiek te plannen.
Basismontage documentaire: Leer fundamentele montagetechnieken om je beeldmateriaal te transformeren tot een boeiende documentaire film.
Praktische film oefeningen: DOCvillage gaat verder dan theorie en biedt praktische oefeningen gedurende de workshop om leerervaringen te versterken en creativiteit te stimuleren. Deelnemers passen hun nieuw verworven vaardigheden toe door te filmen in Sittard-Geleen en krijgen gepersonaliseerde feedback van de coach.
Groepsfeedback en netwerken: Een kernaspect van DOCvillage is de samenwerkende leeromgeving. Deelnemers krijgen de kans om hun werk te delen, constructieve feedback te krijgen van coaches en collega's, en waardevolle connecties op te bouwen binnen de gemeenschap van documentairemakers.
DOEL EN RESULTAAT VAN HET PROGRAMMA
Aan het einde van DOCvillage hebben deelnemers waardevolle kennis en praktische vaardigheden opgedaan om:
Een sterker documentaire project te ontwikkelen.
Effectieve documentaire-interviews af te nemen.
Een cinematografische visie voor een idee creëren.
Een netwerk van collega-documentairemakers op te bouwen.
Uitbreiden (industry-)netwerk.
Zaterdag 8 juni | Opening inzendingen DOCvillage
Vrijdag 16 augustus 12:00 uur | Deadline inzendingen DOCvillage
Woensdag 28 augustus | Bekendmaking selectie DOCvillage
Ik wil meedoen!
Om mee te kunnen doen aan DOCvillage vul je het formulier in via de button hieronder en upload je een pitch-file van maximaal 5 pagina's met kerninformatie over je idee/project en jezelf. Deelname staat open voor makers uit Nederland en Vlaanderen die minimaal één audiovisuele productie geregisseerd hebben.
Tijdens deze eerste editie van DOCvillage is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. De kosten bij selectie bedragen €500 (excl. BTW) voor de eerste vier deelnemers die zich aanmelden. De overige vier betalen €600 (excl. BTW).
Deadline voor aanmelding: donderdag 15 augustus, 12.00 uur. Je ontvangt binnen één week na aanmelding bericht of je geselecteerd bent of niet.
Meet the coaches!
Wil je de diepere lagen van documentaires en de kunst van het creëren ervan ontdekken? Laat je inspireren en leer van onze coaches tijdens coachingsessies, workshops en masterclasses.
Astrid Bussink
Astrid Bussink studeerde film aan de Edinburgh University in Schotland. Haar debuut The Angelmakers won de First Appearance Award op IDFA en nog vele andere internationale prijzen. Hierna maakte ze menig andere film zoals Achter de Toren (Gouden Kalf 2013), Giovanni en het Waterballet (oa Generation juryprijs op de Berlinale) en LUISTER over de kindertelefoon (oa Juryprijs jeugd IDFA). Astrid werkte als eindredacteur Jeugd bij de VPRO en werkt nu als adviseur documentaires voor het het NPO-fonds, als dramaturg & coach voor verschillende regisseurs en is regiedocent documentaire op de Nederlandse Filmacademie. Daarnaast werkt ze aan een nieuwe documentaireserie.
John Appel
Na een studie Klassieke Talen aan de VU voltooide John Appel in 1987 de Filmacademie (camera en documentaire). Hij regisseerde meer dan 40 documentaires. Zijn films zijn (inter)nationaal bekroond, met o.a. Publieksprijs voor zijn eerste bioscoopdocu Johnny Meijer – Body and Soul (1993). Zijn film André Hazes – Zij gelooft in mij (1999) werd bekroond met de IDFA Joris Ivens Award en was met 200 000 bezoekers een grote hit in de bioscoop. The Last Victory (2003) werd genomineerd als Best European Documentary en bekroond met twee Gouden Kalveren. The Player (2009) werd o.a. bekroond met de IDFA Award for Best Dutch Documentary. Zijn laatste film Sprekend Nederland (2018) werd op het NFF genomineerd voor de Prijs van de Filmkritiek.
Verdere activiteiten: mentor bij internationale workshops, o.a. Aristoteles Workshop (Roemenië), Close Up (Midden-Oosten), EDN (Lissabon). Coach van veel beginnende filmmakers. Gastdocent documentaire aan de Universiteit van Cluj (Roemenie). Internationale masterclasses. Jurylid op grote festivals zoals IDFA, Karlovy Vary, Visions du Reel, Guangzhou. Producent i.s.m. filmmaakster Heddy Honigmann (VOF Appel&Honigmann).
Contact us.
Do you have any questions or just want to get in touch with us? Contact us by using the contact form below.