Beleef een weekend vol documentaires tijdens DocDays 2023. Op 6 en 7 oktober valt er van alles te ontdekken in en rondom Filmhuis ZICHT in Sittard. Geniet van een bruisende talkshow met lokale makers en opkomend talent, meeslepende masterclasses en coachingssessies door industry professionals, en natuurlijk een uitgebreide selectie van korte en lange documentaires. Verder is er een interactief randprogramma waarin je via podcasts en ultrakorte documentaires kennismaakt met Sittard-Geleen en dit jaar ook met de Cultuurregio Noord. Mis deze unieke ervaring niet!
DocDays 2023
Ontdek een wereld van inspiratie tijdens DocDays! Verrijk je kennis met boeiende DocTalks, verdiep je in interessante case studies en volg masterclasses tijdens de Doc Days Conferentie. Laat je verrassen door een scala aan mini-DOCS, korte documentaires en meeslepende lange documentaires. En natuurlijk zijn er talloze netwerkmomenten, waaronder een gezellige netwerklunch en diverse borrels aan het einde van de dag.
Heb je een nieuwe documentaireplan in de maak? Doe dan mee aan de spannende DocRoom, begeleid door niemand minder dan coach Nathalie Crum. Voor de avonturiers onder ons is de Podcast-Hunt weer terug, dit keer met locaties door heel Limburg.
Het volledige programma vind je hieronder bij 'Programma & Tickets'.
Programma & Tickets
Benieuwd naar het spannende programma van DocDays 2023? Hieronder vind je alle informatie over de verschillende onderdelen van het programma. Laat je verrassen!
- Tickets voor DocDays 2023 zijn nu verkrijgbaar!
- DocShort & mini-DOCS UITVERKOCHT!
- Tickets voor de lange documentaire vertoningen via Filmhuis ZICHT.
Let op: De DocDays 2023 Pass is geldig op 6 & 7 oktober (incl. DocDays Forum, lunch op 6 oktober, DocShorts UITVERKOCHT, mini-DOCS; excl. DocRoom). Klik hier voor de DocDays 2023 Pass!
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over elke plek te beluisteren. Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn er ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Mis deze bijzondere ervaring niet en kom naar de exclusieve vertoning van de mini-DOCS op zaterdag 7 oktober om 18:30 uur in Filmhuis ZICHT Sittard om ze te zien. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Naast traditionele financieringsbronnen zijn er spannende alternatieve opties beschikbaar. Tijdens deze talk focussen we specifiek op crowdfunding als een krachtige alternatieve financieringsmogelijkheid voor jouw project. Leer hoe je crowdfunding effectief kunt inzetten, ontdek subsidies, partnerships en sponsoring, en ontvang praktische tips van een ervaren professional. Laat geen financieringskansen onbenut en zet jouw documentaireproject op weg naar succes!
Gast: Mies Koppelmans
Duik diep in de wereld van korte documentaires met deze boeiende case study. Verken het volledige spectrum van het creatieve en productieproces, ontdek de diverse financieringsmogelijkheden die de filmmakers hebben benut en krijg een exclusief inzicht in de unieke benaderingen die zij hebben toegepast bij het verkennen van hun onderwerpen. Ontdek de geheimen achter het maken van meeslepende korte documentaires en laat je inspireren door de verhalen en ervaringen van deze gepassioneerde filmmaker.
Ontdek de kunst van het langdurige documentaire maken tijdens deze meeslepende masterclass. Leer alles over het strategisch plannen van je onderzoek, het vinden van financiering en het slim beheren van middelen om jouw documentaire project van begin tot eind succesvol te doorlopen. Duik in de wereld van langlopende documentaires, ontwikkel boeiende verhalen en maak impact op het publiek. Leer van een ervaren professional en krijg praktische tips om jouw documentaire naar nieuwe hoogten te brengen.
Coach: Sergej Kreso
Laat je inspireren tijdens een sfeervolle lunch, waar filmmakers, coaches en gasten samenkomen om een maaltijd te delen en elkaars verhalen te ontdekken. Geniet van een heerlijke culinaire ervaring terwijl je nieuwe connecties legt en diepgaande gesprekken voert. Een unieke gelegenheid om de filmgemeenschap te versterken en waardevolle banden te smeden. Mis deze bijzondere lunchervaring niet en maak deel uit van deze verrijkende ontmoeting!
Duik in een boeiende sessie die de distributie- en verkoopmogelijkheden van zowel korte als lange documentaires verkent. Ontdek de geheimen van succesvolle distributie- en verkoopstrategieën, leer van ervaren professionals en maak waardevolle connecties in de documentaire-industrie. Mis deze unieke paneldiscussie niet en verrijk je kennis over distributie en verkoop in de fascinerende wereld van documentaires.
Gasten: Anne Jacobs (Ethics Filmservice), Guido Franken (CineMakers), Anke van Diejen (Picl & Vedette Films), Mirjam Wiekenkamp (NOISE Film&TV)
Ontdek het boeiende verhaal van filmmaker Ruud Lenssen terwijl hij zijn ervaringen deelt over het maken van documentaires en zijn benadering van distributie en sales. Laat je inspireren door zijn strategieën, ontdek hoe hij zijn onderwerpen onder de aandacht brengt en leer van zijn succesvolle aanpak bij onder meer Wei en Mijn Vader de Hasjkoning. Deze case study biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in de wereld van documentaire-distributie en de geheimen te leren achter een effectieve sales-benadering. Mis deze inspirerende sessie niet en neem deel aan de reis van Ruud Lenssen naar distributie- en sales successen in de documentaire-industrie.
Dompel jezelf onder in een meeslepende masterclass die je leert hoe je bij het maken van je film je potentiele publiek in gedachten kan houden zonder je als maker te beperken. Deze masterclass richt zich specifiek op het productie- en distributieproces van 0,03 seconden en Dicht bij Vermeer, en hoe bij deze films door op tijd te beginnen en nauw samen te werken met verschillende partijen een film succesvol kan worden uitgebracht. Ontdek de geheimen van het balanceren tussen artistieke passie, goede planning en uitgekiend publieksbereik. Laat je inspireren, leer waardevolle strategieën en geef je documentairecarrière een vliegende start met deze unieke masterclass.
Coach: Suzanne Raes
Verbreed je netwerk en proost op nieuwe connecties. Schuif gezellig aan bij onze sprankelende netwerkborrel, waar filmmakers en gasten samenkomen om te borrelen, te connecten en hun netwerk uit te breiden. Geniet van je drankjes terwijl je je mengt met gelijkgestemde professionals, nieuwe contacten legt en waardevolle connecties opbouwt. Het is de perfecte gelegenheid om jouw filmprojecten te bespreken, ideeën uit te wisselen en inspirerende samenwerkingen aan te gaan. Kom en hef het glas op nieuwe mogelijkheden!
De beginnende videojournalist Lina, geboren in Damascus, is in haar twintiger jaren als ze gebeurtenissen om haar heen begint te filmen tot ze niet anders kan dan een oorlogsverslaggever te worden en, later, de onverwachte verslaggever van haar eigen lot.
Vertoning van korte (en lokale) documentaires gevolgd door een Q&A. Tijdens DocDays 2023 in Filmhuis ZICHT Sittard op 6 oktober worden diverse korte documentaires vertoond, waaronder ook premières. Het programma begint met de DocLab 2023 Première van Van Schin op Geul tot … weet ik veul? van Joris Souren, 2023, een persoonlijke verkenning van de rivier De Geul in de Euregio. Daarna volgt de DocLab 2022 Première In Search of Mother’s Love van Xiangxia van den Ham, een aangrijpende zoektocht naar identiteit door Chinese geadopteerden.
Andere documentaires zijn Zusters van Zorba Huisman over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in een klooster, en Crowds van Job van Aken, een korte film over de kracht van samen zingen in protest. Kortom, een avond met diverse verhalen en perspectieven verteld via documentaire film. Mis het niet en haal snel je tickets!
De eerste lange documentaire van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn vertelt het verhaal van Storm Thorgerson en Aubrey "Po" Powell, de creatieve genieën achter de ontwerpstudio Hipgnosis. Ze waren verantwoordelijk voor een aantal van de meest herkenbare albumhoezen aller tijden. Hipgnosis werd eind jaren zestig opgericht in Cambridge en was op het toppunt van de roem in de jaren zeventig. Gedurende deze periode waren het niet de platenmaatschappijen die acts als Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul McCartney vertelden hoe hun lp-hoezen eruit zouden moeten zien - Storm en Po deden dat. Met hun iconische albumhoezen hebben ze een onuitwisbare invloed gehad op de popcultuur in de jaren zeventig. De film bevat interviews met Roger Waters, David Gilmour en Nick Mason van Pink Floyd, Jimmy Page & Robert Plant van Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Noel Gallagher en nog veel meer.
Eindig de dag in stijl met weer een gezellige netwerkborrel. Ontmoet andere filmmakers en bruisende gasten terwijl je ontspant en geniet van een informele sfeer. Tijdens de borrel heb je de gelegenheid om informele gesprekken aan te gaan, ervaringen te delen en waardevolle connecties te leggen. Verbreed je netwerk, ontdek nieuwe samenwerkingsmogelijkheden en laat je inspireren door andere creatieve geesten. Kom en sluit de dag af op een hoogtepunt tijdens onze bruisende netwerkborrel!
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over elke plek te beluisteren. Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn er ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Mis deze bijzondere ervaring niet en kom naar de exclusieve vertoning van de mini-DOCS op zaterdag 7 oktober om 18:30 uur in Filmhuis ZICHT Sittard om ze te zien. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Ontwikkel jouw non-fictie ideeën met DocRoom 2023! Laat je inspireren door industry professional Nathalie Crum en til samen met andere filmmakers jouw script en projectplan naar een hoger niveau. Versterk jouw kansen op succesvolle fondsaanvragen en meld je nu aan voor de intensieve groepscoaching. Tijdens DocRoom krijg je de kans om in een intensieve groepscoaching onder leiding Nathalie Crum jouw filmplan grondig door te ontwikkelen. Leer van elkaars uitdagingen, krijg feedback op jouw begroting en dekkingsplan, en werk analytisch en doelgericht aan jouw documentaireproject.
- Datum: 6 oktober 2023, 10.00-16.00 uur (sessie 1)
- Follow-up online sessie: 25 november, 10:00 uur
- Locatie: Filmhuis ZICHT, Ligne 3, Sittard
- Kosten: €100 (incl. BTW), inclusief lunch en online sessie
Geselecteerde deelnemers & projecten:
- Andreas van de Laar | Onze Vaders
- Bas Labruyère | Hutspot
- Julia M. Free | Gay & Grey
- Mark Routs | The Magical Mystery Experiment
Duik in de wereld van Limburgse verhalen met onze exclusieve vertoning van de films gemaakt in het kader van het mini-DOCS 2023 programma voor Sittard-Geleen en regio Noord. Laat je betoveren door acht meeslepende mini-documentaires die het karakter en de schoonheid van verschillende locaties in heel Limburg belichten. Deze unieke films zijn het resultaat van creatieve passie en toewijding. Mis deze kans niet om deze visuele meesterwerken te aanschouwen en te genieten van de bijbehorende Podcast Hunt in Limburg. Kom langs en laat je inspireren door de kracht van lokale verhalen!
We bieden je ook de unieke gelegenheid om in gesprek te gaan met de getalenteerde filmmakers achter deze meesterwerken. Laat je inspireren door hun creatieve proces, ontdek de uitdagingen die ze hebben overwonnen en de hoogtepunten die ze hebben bereikt tijdens de DocTalk.
Who Killed The KLF? gaat over de opkomst en ondergang van de KLF in de jaren tachtig en negentig en geeft een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de ongrijpbare dance-act met hits als '3AM Eternal', 'Justified and Ancient' en 'America: What Time Is Love?'. In een combinatie van archief en reconstructie volgen we ze o.a. op wilde roadtrips naar Zweden om "hun excuus aan ABBA aan te bieden", naar Schotse eilanden waar ze de voltallige muziekpers voor wisten te mobiliseren en naar Spanje waar de band een rampzalige, dure film maakt zonder enig plot. Na hun controversiële manier om uit de muziek te stappen, bereikt de film zijn dramatische hoogtepunt met hun grootste en beste (of slechtste) stunt, waarbij ze £ 1 miljoen pond verbranden, vervolgens een auto van een klif af rijden en beloven nooit enige uitleg te geven. Een even intrigerend als gek verhaal; Who Killed the KLF? zal het publiek overal verleiden, intrigeren en shockeren.
Sluit het event af met een netwerkborrel. Na een editie van DocDays met veel inspiratie en waardevolle ontmoetingen is het tijd om te ontspannen en je netwerk verder uit te breiden. Geniet van een gezellige borrel en maak nieuwe connecties met filmmakers, professionals en gasten. Bedankt voor je aanwezigheid en we kijken ernaar uit om je volgend jaar weer te verwelkomen voor een nieuw en nog beter DocDays!
Meet the Guests & Coaches!
Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter deze meesterlijke filmmakers? Wil je de diepere lagen van documentaires en de kunst van het creëren ervan ontdekken? Grijp dan de kans om in contact te komen met deze inspirerende coaches en bijzondere gasten tijdens het boeiende forum programma van DocDays. Markeer vrijdag 6 oktober in je agenda en kom naar Filmhuis ZICHT voor een dag vol inspiratie en inzichten in de wereld van documentaire cinema.
Mies Koppelmans | Voordekunst
Talk | De kracht van crowdfunding!
Mies Koppelmans (die/hen) begeleidt creatieve makers op voordekunst.nl die door middel van een crowdfundingcampagne hun creatieve project mogelijk willen maken. Zowel voor en tijdens de campagne staan hen klaar voor makers als raadgever en rots in de branding om zo makers te ondersteunen naar een succesvolle crowdfundingcampagne, waarmee zij hun creatieve project kunnen realiseren!
Xiangxia van den Ham | Documentaire maker
Case study | De financieringsreis van XiangXia van den Ham
Xiangxia van den Ham uit Den Haag is een Nederlandse documentairemaker. Na het afronden van haar bachelor Media en Cultuur (Universiteit Utrecht, 2018), werkte ze als videograaf bij de NGO Mother’s Choice in Hong Kong (2019-2020). Haar vrijwilligerswerk leidde tot een documentaire over de oprichtster van het weeshuis en haar reis naar China, genaamd In Search of Mother’s Love. In 2019 won ze de VICE-IDFA documentaire pitch, waarmee ze een film over Chinees geadopteerden in Nederland en hun identiteit maakte, in samenwerking met VICE (verwacht 2023). Met een master Asian Studies (Universiteit Leiden, 2022) op zak, is Xiangxia nu beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid.
Sergej Kreso | Documentaire maker
Masterclass | Het langdurige proces van documentaire maken
Sergej Kreso is een filmmaker uit Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Hij was actief in de New Primitives-beweging en vluchtte in 1993 tijdens de Joegoslavische oorlog naar Nederland. Zijn werk verkent thema's zoals identiteit en aanpassingsvermogen, zoals te zien in films als Coffee, Cake and Crematorium, Strange Folks, Asylum Seekas en MijnstreekComplex. Zijn recentste documentaire Here We Move, Here We Groove werd genomineerd voor prijzen zoals het Gouden Kalf en de IDFA Award.
Anke van Diejen | Picl & Vedette Films
Panel | Distributie & Sales voor Documentaire
Met meer dan 20 jaar ervaring in de filmindustrie is Anke van Diejen (zij/haar) sinds 2011 partner bij PR & marketingbureau Herrie Film & TV en medeverantwoordelijk voor de oprichting van Picl. Picl is dé online promotietool voor arthouse bioscopen en het toonaangevende virtuele bioscoopplatform van Europa sinds 2017. Sinds twee jaar is Anke ook partner bij Vedette, een marketing- en distributiekantoor voor films met een vrouwelijke focus in bioscopen/on-demand/hybride.
Anne Jacobs | Ethics Filmservice
Panel | Distributie & Sales in de Documentaire wereld
Anne Jacobs is filmwetenschapper en filmprogrammeur. De expertises van Anne liggen in het bijzonder bij documentaire, zwijgende film en filmgeschiedenis. Tijdens haar opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht organiseerde ze al filmvertoningen en filmfestivals. Na haar opleiding, vanaf 2015, werkt ze als filmprogrammeur in Nederland. Momenteel werkt ze voor het video on demand platform Ethics Filmservice. Ethics Filmservice is het platform voor films en documentaires met maatschappelijke onderwerpen, die deze verbindt aan professionals werkzaam in het sociaal domein en de zorgsector.
Guido Franken | Cinemakers
Panel | Distributie & Sales in de Documentaire wereld
Guido Franken behaalde zijn masterdiploma in Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2012 heeft hij (uitvoerend) geproduceerd voor verschillende korte films en (korte en lange) documentaires die over de hele wereld werden vertoond en verschillende prijzen hebben gewonnen. Sinds 2012 is Guido managing director van CineSud, een stichting die de filmindustrie in het zuiden van Nederland promoot en stimuleert, met een speciale focus op talentontwikkeling. CineSud is uitgegroeid tot de grootste filmhub in Nederland. Sinds 2016 is Guido gestopt met produceren en richtte zich volledig op zijn parttime functie als directeur van CineSud en hoofd van het Limburg Film Office (inclusief Limburg Film Fund). In 2020 richtte hij ook Screen Talent NL op, een netwerk van talent- en productiehubs in Nederland.
Mirjam Wiekenkamp | NOISE Film & TV
Panel | Distributie & Sales in de Documentaire wereld
Mirjam Wiekenkamp werkt sinds 2008 als publicist voor zowel documentaires als fictiefilms. Ze is de oprichter van NOISE Film&TV, dat de release van films verzorgt op internationale festivals zoals Berlinale, CPH:DOX, Cannes, IDFA, IFFR, Karlovy Vary, Locarno en Venetië. Enkele van de documentaires waaraan ze recentelijk heeft gewerkt, zijn onder andere Apolonia, Apolonia (Lea Glob, winnaar Best Documentary Award IDFA 2022); Anhell69 (Theo Montoya, Venetië 2022); Matter Out Of Place (Nikolaus Geyrhalter, Locarno 2022); Mutzenbacher (Ruth Beckermann, winnaar Beste Film in de Encounters Competitie, Berlinale 2022); The Last Shelter (Ousmane Samassekou, winnaar DOX:Award CPH:DOX 2021); Landscapes Of Resistance (Marta Popivoda, IFFR 2021).
Ruud Lenssen | Documentaire maker
Case study | Ruud Lenssen over distributie en sales van zijn projecten
Ruud Lenssen is een Nederlandse documentairemaker, bekend van films als Wei (IDFA competitie 2019) en Kathem & Chris (winnaar Dioraphteprijs Nederlands Filmfestival 2010). Als opgroeiend verlegen jochie in een klein dorpje ontwikkelde Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst, 1986) een natuurlijk talent voor observeren. Pas tijdens zijn kunstacademie-jaren (Bachelor: WdKA Rotterdam 2007-2010, Master: LUCA School of Arts Genk, België 2013-2016, met onderscheiding geslaagd) kon hij dit talent echt tot uiting brengen. Zijn liefde voor documentaires was een logische keuze. Lenssens jeugdlessen zijn zichtbaar in al zijn films, vooral in zijn observerende stijl en de bescheiden, persoonlijke weergave van maatschappelijk relevante thema's. Vaak bieden deze persoonlijke verhalen inzicht in het omgaan met grote levensvragen.
Suzanne Raes | Documentaire maker
Masterclass | De juiste film op het juiste moment
Suzanne Raes studeerde Culturele Studies in Amsterdam en begon haar loopbaan als redacteur en samensteller bij verschillende televisieprogramma’s. Sinds 2001 is zij werkzaam als zelfstandig regisseur van documentaires en educatieve films over onderwerpen als illegale schoonmakers, oude actievoerders en de erfgenamen van Willem Elsschot. Ze maakt toegankelijke en betrokken films die wereldwijd vertoond worden en ook na uitzending nog een lang leven hebben. Een goed voorbeeld hiervan is 'De tegenprestatie' die de maatschappelijke discussie rond uitkeringen beïnvloedde.
DocShort
Vertoning van korte (en lokale) documentaires gevolgd door een Q&A. Tijdens DocDays 2023 op 6 oktober worden er diverse korte documentaires vertoond, waaronder ook premières. Het programma begint met de DocLab 2023 Première van Van Schin op Geul tot … weet ik veul? van Joris Souren, een persoonlijke verkenning van de rivier De Geul in de Euregio. Daarna volgt de DocLab 2022 Première In Search of Mother’s Love van Xiangxia van den Ham, een aangrijpende zoektocht naar identiteit door Chinese geadopteerden.
Andere documentaires zijn Zusters van Zorba Huisman over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in een klooster, en Crowds van Job van Aken, een korte film over de kracht van samen zingen in protest. Kortom, een avond met diverse verhalen en perspectieven verteld via documentaire film. Mis het niet en haal snel je tickets!
Van Schin op Geul tot … weet ik veul? | Joris Souren | 2023
DocLab 2023 Première
Een persoonlijk gekleurde kijk op een grensoverschrijdend riviertje in de Euregio. Van Schin op Geul tot … weet ik veul? toont in vogelvlucht De Geul van de bron tot de monding. De filmmaker en de geportretteerden vertellen over de betekenis van het riviertje in hun leven. Die ervaringen worden aangevuld met beelden van wat je zoal kunt doen èn aantreffen als je dóór, of zo dicht mogelijk langs de oevers loopt van dit grensoverschrijdende, Euregionale natuurverschijnsel.
In Search of Mother’s Love | Xiangxia van den Ham | 2022
DocLab 2022 Première
De zoektocht van Xiangxia symboliseert de onvoorspelbare reis die meer dan honderdduizend Chinese geadopteerden ondergaan wanneer ze op zoek zijn naar hun identiteit.
Zusters | Zorba Huisman | 2023
DocShort
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak in 2022, werden 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de oude sanatorium-afdeling van het Heerlense klooster Huize de Berg. In de documentaire Zusters van regisseuse Zorba Huisman ontmoeten we de vrouwen en kinderen die vanuit een hopeloze situatie belanden op een plek van geloof. Aldaar worden zij aangesproken op hun persoonlijke veerkracht en wendbaarheid, met als doel de hoop te hervinden.
Crowds | Job van Aken | 2023
DocShort
Een korte, associatieve documentaire over het protestlied. In uiteenlopende contexten zien we hoe in samenzang de grenzen tussen het individu en het collectief kunnen vervagen. Een stakende schoonmaker, een klimaatactivist en een christelijke monnik zingen mee met collectieve protestliederen. Crowds is een korte documentaire over het gemeenschapsgevoel dat ontstaat door samen te zingen in de openbare ruimte. Wat gebeurt er als een individu zich overgeeft aan de groep?
Mini Docs Sittard-Geleen en Cultuurregio Noord
Duik in de wereld van Limburgse verhalen met een exclusieve première van de films gemaakt in het kader van het mini-DOCS 2023 programma voor Sittard-Geleen en regio Noord. Laat je betoveren door acht meeslepende mini-documentaires die het karakter en de schoonheid van verschillende locaties in heel Limburg belichten. Deze unieke films zijn het resultaat van creatieve passie en toewijding. Mis deze kans niet om deze visuele meesterwerken te aanschouwen en te genieten van de bijbehorende Podcast Hunt in Limburg. Kom langs en laat je inspireren door de kracht van lokale verhalen!
Sterrenwacht | Juul van Geleuken
mini-DOCS 2023 Cultuurregio Noord
In Sterrenwacht, de mini-DOCS van Juul van Geleuken wordt er een nachtfotograaf gevolgd. Tijdens zonsondergang arriveert hij in de Maasduinen. Terwijl de nacht valt maakt hij zich klaar. Hij positioneert zijn camera, en het wordt de kijker duidelijk waarvoor hij hier is. De conclusie van de film is de resulterende foto, welke ondersteund wordt door een poëtische voice-over. Deze voice-over horen we gedurende de hele film, en spreekt over de relatie tussen de absentie van licht en de onthullende sterrenhemel.
Stille Gronden | Elisa Verkoelen
mini-DOCS 2023 Cultuurregio Noord
Elisa Verkoelen werkt als beeldend kunstenaar en schrijft poëzie. In haar werk verkent ze de sterke verbinding tussen landschap en de menselijke ervaring en belicht ze de diepe verwevenheid tussen het individu en de natuur. Voor haar Cinesud mini-DOCS onderzoekt ze hoe een landschap troost kan bieden op Natuurbegraafplaats Bergerbos, de Natuurbegraafplaats in Sint-Odiliënberg. Haar film Stille Gronden laat zien hoe landschappen en lichtinval in staat zijn tot het bieden van troost en het dragen van verlies.
Een Tuin voor God | Bart Hölscher
mini-DOCS 2023 Cultuurregio Noord
Het Sint Michaelklooster, het 'moederhuis' van de Steyler Missionarissen, heeft al 130 jaar goed onderhouden tuinen. Ondanks de uitdagingen zoals de buxusmot, wordt de tuin met grote zorg onderhouden door gepensioneerde missionarissen en vrijwilligers. In de mini-DOCS van Bart Hölscher Een Tuin voor God wordt de kijker meegenomen naar de Heilig Hart Heuvel op een rustige dinsdag waar de onderhoudsploeg in stilte en meditatie aan het werk is, om de schoonheid en sereniteit van deze bijzondere plek te tonen.
Weergalm | Boyd Helderton
mini-DOCS 2023 Cultuurregio Noord
Het kloosterdorp Steyl diende als een belangrijk centrum voor missionarissen die vanuit hier werden uitgezonden naar verschillende delen van de wereld. Voordat ze aan deze onbekende reis begonnen vanaf hier in Limburg, ontvingen missionarissen meestal wel enige voorbereiding en training. Ze leerden over de religie en cultuur van het gebied waar ze naartoe zouden gaan. Weergalm, de mini-DOCS van Boyd Helderton gaat over het overbrengen van onwetendheid en spanning. Hoe is het om als missionaris op missie te gaan en hoe interpreteer je de kennis die jouw voorgangers hebben opgedaan?
Heksenvervolging Roermond | Petra Willems
mini-DOCS 2023 Cultuurregio Noord
In 1613 vond het laatste Nederlandse heksenproces plaats, de grootste heksenjacht in Roermond met meer dan 70 executies op de Galgenberg. De impact ervan strekte tot ver in de moderne samenleving, waar vrouwen en andersdenkenden nog steeds het slachtoffer zijn van veroordeling en discriminatie. De mini-DOCS van Petra Willems belicht deze geschiedenis, inclusief opnames op historische locaties en bij een theatervoorstelling om de gebeurtenissen tot leven te brengen.
Watersley | Benthe Smit
mini-DOCS 2023 Sittard-Geleen
In de mini-DOCS van Benthe Smit ‘Watersley’ zie je hoe de liefde voor het wielrennen een groep jonge meiden samenbrengt in het heuvelige landschap ten zuidoosten van Sittard. De jonge talenten trainen tot het uiterste en kunnen ondanks eventuele spanningen niet anders dan er voor elkaar zijn.
Door en Door Lindenheuvel | Niena Bocken & Loek Kusiak
mini-DOCS 2023 Sittard-Geleen
Lindenheuvel, de grootste wijk in Sittard-Geleen, kent een diversiteit in woningen en bouwkunst, maar de warmte en sociale interactie van weleer lijken te vervagen. Leegstand en verval van panden tekenen een contrast met de bedrijvigheid van vroeger. Deze mini-DOCS van Niena Bocken en Loek Kusiak legt de verhaallijn vast van leegstand versus sociale activiteit in Lindenheuvel, met beelden die de sfeer van de wijk gedurende de dag vastleggen. Het benadrukt zowel de uitdagingen als de kansen voor nieuwe ontwikkelingen en duurzaam wonen in dit 'tussengebied' van citta diffusa.
Verborgen Schatten | Melvin Gijzen
mini-DOCS 2023 Sittard-Geleen
De mini-DOCS van Melvin Gijzen, Verborgen Schatten: De Wijngaarden van Sittard is een audiovisueel betoverende mini-documentaire die de kijker onderdompelt in de magische wereld van de wijngaarden.
Podcast-Hunt
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over elke plek te beluisteren. Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn er ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Mis deze bijzondere ervaring niet en kom naar de exclusieve vertoning van de mini-DOCS op zaterdag 7 oktober om 18:30 uur in Filmhuis ZICHT Sittard om ze te zien. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Contact us.
Do you have any questions or just want to get in touch with us? Contact us by using the contact form below.