Tijdens DocDays 2022 verandert Sittard een weekend lang in dé hotspot voor documentaires. Voor zowel makers als filmliefhebbers is er 7 en 8 oktober van alles te beleven in en rondom Filmhuis De Domijnen in Sittard. Van een talkshow met makers en aanstormend talent uit de regio, masterclasses en coaching-sessies van professionals uit het veld tot natuurlijk veel korte en lange documentaires. Er is ook een interactief randprogramma, waarin je door middel van podcasts en ultrakorte documentaires Sittard-Geleen leert kennen!
DocDays 2022
Naast het film- en randprogramma, bieden we dit jaar ook diverse workshops aan rondom het thema journalistiek en verslaglegging. Leer hoe je talking heads vermijd of hoe je het maximale uit je interviews kunt halen. Werk je al aan een documentaireplan? Doe dan mee met de Writers Room - Documentaire met als coach Nathalie Crum.
Het complete programma vind je hieronder onder 'Programma & Tickets'.
Programma & Tickets
Nieuwsgierig naar het programma van DocDays? Hieronder vind je meer informatie over de programma-onderdelen.
Tickets voor de masterclasses vind je via onze eigen ticketshop.
Tickets voor de films en talkshows via de site van Filmhuis De Domijnen.
In Children of the Labyrinth schrijven ouders op de vlucht brieven aan hun kinderen. Ze vertellen verhalen over het leven in hun thuisland en de reden(en) van hun vlucht. Over hun moeilijke reis naar Europa, het leven in een kamp en over de liefde voor hun kind en hun dromen voor zijn/haar toekomst.
Een speurtocht door de gemeente Sittard-Geleen (Sittard, Geleen en Born) voor de deelnemers: bezoek maximaal 10 locaties in Sittard, Born en Geleen, zoek de QR-code die daar 'verstopt' zijn en scan deze om te luisteren naar een podcast over documentaire maken en de stad zelf (feiten verstrekt door het stadsarchief en opname via lokale gids). Ook zijn er van enkele locaties korte filmische experimenten (Mini Docs) vervaardigd.
In L’Amour/ La Mort wordt het verbond tussen de liefde en verlies tegen het licht gehouden aan de hand van onuitwisbare liefdesverhalen. Enkele personages vertellen over de reikwijdte van hun liefde en het verlies ervan, het verzorgen van een partner met dementie en de zoektocht naar ware liefde. Waarom blijven we streven naar het vinden van liefde, als die ons zo kan verwonden. De verhalen worden verweven met tijdloze werken uit de schilderkunst en de muziekgeschiedenis, want daar waar geen woorden meer zijn, is er kunst en muziek. Opdat de optelling de schitterende pijn van de liefde in volle omvang doet binnenkomen.
Filmmakers die deelnamen aan de Mini Docs-serie worden uitgenodigd om te praten over het maakproces, uitdagingen en hoogte- (of diepte-)punten. Het debat wordt gemodereerd door een presentator en er worden vragen gesteld aan en door het publiek.
Vertoning van de films gemaakt ter gelegenheid van het Mini Docs Sittard-Geleen 2022 programma. Borrel na afloop.
- Hotel Merici, Mark Stevens
- Broeierig, Coen Leuven
- Once upon a time in Sittard, Kaj Cuijpers & Nino Valcq
- Vreuger - Pinkpop coming of age, Nils Hanssen
- Rosa, Mark Stevens
De mensen in Schimmert weten niet beter dan dat meneer pastoor er altijd voor hen is, maar nu zijn opvolgers arriveren, is het tijd om los te laten.
Meneer Pastoor is als speciale voorvertoning, in aanwezigheid van regisseur Gabrielle Provaas, te zien op DocDays!
John van Oss (1937), de oude pastoor van Schimmert, staat al decennia alleen aan het roer van de parochies Schimmert en Genhout, kleine kerkdorpen in Zuid-Limburg. Hij is vergeetachtig en kan het niet meer alleen. Twee jonge Indonesische paters, Stefan Musanai(1983) en Charles Leta (1986) arriveren op de pastorie om hem te helpen. Ze zijn vrolijk en leergierig en nemen hun intrek in het kleine klooster aan de rand van het dorp, waar nog zes oude paters wonen. Ze moeten het Nederlands de baas worden, maar de teksten die ze voordragen in de kerk zijn niet gemakkelijk.
Meneer pastoor vindt het moeilijk om taken uit handen te geven. Hij kent immers alle mensen uit het dorp en sommigen spreken alleen maar dialect. De twee nieuwelingen staan te popelen om hem te helpen, maar dat gaat moeizaam. Tot overmaat van ramp breekt er ‘een ziekte’ uit waardoor het kerkelijke leven stilvalt en het afscheid van pastoor op de lange baan geschoven wordt. Wanneer kan hij met een gerust hart loslaten?
Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ – het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders – de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anti-corruptie onderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreem-rechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.
Inclusief nagesprek met onderzoeksjournalist Sjors van Beek
In Children of the Labyrinth schrijven ouders op de vlucht brieven aan hun kinderen. Ze vertellen verhalen over het leven in hun thuisland en de reden(en) van hun vlucht. Over hun moeilijke reis naar Europa, het leven in een kamp en over de liefde voor hun kind en hun dromen voor zijn/haar toekomst.
Een speurtocht door de gemeente Sittard-Geleen (Sittard, Geleen en Born) voor de deelnemers: bezoek maximaal 10 locaties in Sittard, Born en Geleen, zoek de QR-code die daar 'verstopt' zijn en scan deze om te luisteren naar een podcast over documentaire maken en de stad zelf (feiten verstrekt door het stadsarchief en opname via lokale gids). Ook zijn er van enkele locaties korte filmische experimenten (Mini Docs) vervaardigd.
Heb je een idee of een plan voor een documentaire en kun je wel wat feedback of input van een professional uit het veld gebruiken? Meld je dan aan voor deze Writers Room documentaire. Filmmaker Nathalie Crum gaat samen met jou en je mede-cursisten met je plan aan de slag.
Hoe krijg je een perfect onderwerp voor je documentaire?
Deze masterclass met Laura J. Ogden zal de belangrijkste inzichten en benaderingen uit haar academische onderwijs vertalen en onderzoek naar de wereld van het maken van documentaires. Laura kijkt samen met leerlingen hoe ze audiovisuele methoden kunnen gebruiken, waaronder video, bloggen en fotografie, om academisch onderzoek uit te voeren. Deze masterclass presenteert concrete lessen vanuit het audiovisuele onderzoeksproces – gebaseerd op de visuele etnografische traditie – dat beginnende documentairemakers in hun eigen praktijk kunnen integreren.
Het opnieuw uitvinden van het documentaire formaat en klassieke stijlfiguren.
Een masterclass over de opmaak van documentaires en hoe je die opnieuw kunt uitvinden om niet te vervallen in de klassieke opmaak en cliché stijlfiguren van het documentaire maken.
Marieke van der Velden & Philip Brink
In Children of the Labyrinth van Philip Brink en Marieke van der Velden schrijven ouders op de vlucht brieven aan hun kinderen. Ze vertellen verhalen over het leven in hun thuisland en de reden(en) van hun vlucht. Over hun moeilijke reis naar Europa, het leven in een kamp en over de liefde voor hun kind en hun dromen voor zijn/ haar toekomst.
De ouders schreven deze brieven op ons verzoek. Hun verhalen zijn gecombineerd met videoprofielen van de kinderen. De combinatie geeft inzicht in de menselijke tragedies die ertoe leiden dat mensen vluchteling worden, en toont de universele liefde die ouders voelen voor hun kinderen.
Filmmakers die deelnemen aan de DocDays screenings worden uitgenodigd om te praten over hun maakproces, uitdagingen en hoogte- (of diepte)punten. Het debat wordt gemodereerd door een presentator en er worden vragen gesteld aan en door het publiek.
Guest: Laura Huygen & Moos Pozzo (Liefde in Procedure), Philip Brink & Marieke van der Velden (Children of the Labyrinth), Martijn Martens (Nash), Maurice Copier (Die "oe" van Vroeger)
Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Op haar moeders begrafenis hoort ze van een oom dat haar grootouders fout waren. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.
Vertoning van de korte (en lokale) documentaires.
- Liefde in Procedure, Laura Huygen & Moos Pozzo
Fams (23) en Kelly (23) zijn vier jaar samen. In de documentaire volgen we hun relatie en zoektocht naar onafhankelijkheid, tegen de achtergrond van de onvoorspelbare asielprocedure van Fams. Hoe gaan Kelly en Fams om met de onmacht en onzekerheid die zo’n procedure met zich meebrengt? En welke invloed heeft deze onmacht op hun relatie?
De film zoals deze op Docdays vertoont zal worden, is een tussenversie. De uitslag van de procedure van Fams staat nog niet vast, en daarmee ligt het resterende deel van de film nog in het ongewisse.
- Die "oe" van Vroeger, Maurice Copier
De jonge ambitieuze toneelregisseur Sander van Egmond onderzoekt samen met 3 acteurs, aan de hand van één gedicht, de overdracht van taal in het theater.
- Nash, Martijn Martens
Een inside look in het Nederlandse breakdansen en graffiti tafereel door de ogen van legende en pionier Nash.
Meet the Coaches!
Laura J. Ogden | Antropoloog
Laura J. Ogden is antropoloog en visueel etnograaf. Ze geeft ook les in audiovisuele onderzoeksmethoden aan het University College in Maastricht en aan de BSc Global Studies van Universiteit Maastricht. Laura heeft in de openbare kunst sector gewerkt in Melbourne, Australië (2008-2011). Daarna heeft ze internationale ontwikkeling gedaan in Oost-Timor (2011-2017). Ze heeft een Master in Visuele Etnografie behaald aan de Universiteit Leiden (2016) en ze heeft ook over een PhD titel behaald aan de Universiteit Maastricht (2022) met specialisatie in Globalisering, Transnationalisme en Ontwikkeling. Laura's onderzoek, inclusief haar audiovisuele werk, richt zich op de relatie tussen transnationale mobiliteit, migratie en onderwijs.
Marieke van der Velden & Philip Brink | Fotograaf en Filmmaker
Marieke van der Velden (fotograaf) en Philip Brink (filmmaker) zijn een fotograaf en filmmaker koppel uit Amsterdam die documentaire projecten maken met ‘herkenning’ als sleutelwoord om het dagelijkse nieuws in een breder perspectief te plaatsen. Hun eerdere projecten brachten hen naar Afghanistan (A Monday in Kabul) waar ze inwoners van Kabul op hun favoriete plek in de stad portretteerden. In Libanon (Bij Syrië) gingen ze in gesprek met Syrische vluchtelingen. In Griekenland maakten ze een documentaire, The Island of All Together, over toeristen en vluchtelingen. En in juni 2022 brachten ze hun nieuwe project Children of the Labyrinth uit, een filmproject over vluchtelingen in Griekenland die brieven schrijven aan hun kinderen. Al hun projecten zijn wereldwijd gepubliceerd en uitgezonden. In deze masterclass geven Philip en Marieke je inzicht waarom en hoe ze hun filmprojecten maken en produceren.
Mini Docs Sittard-Geleen
Première van de films die gemaakt zijn ter gelegenheid van Mini Docs-serie 2022.
Hotel Merici | Mark Stevens
Broeierig | Coen Leuven
Once upon a time in Sittard | Kaj Cuijpers & Nino Valcq
Vreuger - Pinkpop coming of age | Nils Hanssen
Rosa | Mark Stevens
DocLab Films Première
Première van de films die gemaakt zijn voor het CineSud DocLab van 2022.
Nash | Maarten Martens
Een inside look in het Nederlandse breakdansen en graffiti tafereel door de ogen van legende en pionier Nash.
Ondertekst | Maurice Copier
Oud-toneeldocent moet afscheid nemen van zijn levenswerk en probeert het toe te vertrouwen aan een nieuwe generatie.
Liefde in Procedure | Moos Pozzo & Laura Huygen
Kelly en Fams zijn 21 jaar hebben al twee jaar samen een lange afstandsrelatie. In de documentaire volgen we hun eigen fragiele zoektochten naar onafhankelijkheid en hun relatie tegen de achtergrond van de onvoorspelbare asielprocedure van Fams. Is hun liefde bestand tegen de onmacht en onzekerheid die zo’n procedure met zich meebrengt?
Podcast-Hunt
Een speurtocht door de stad voor de deelnemers: ga op zoek naar unieke locaties in Sittard, Geleen en Born, zoek de QR-code die daar 'verstopt' is en scan deze om te luisteren naar een podcast over documentaire maken en de locatie zelf. In samenwerking met het Stadsarchief.
Onderstaande afbeelding is een illustratie. De exacte adressen van de locaties zijn te vinden via Google Maps.
Contact us.
Do you have any questions or just want to get in touch with us? Contact us by using the contact form below.